Informatie over de cavia

Cavianet hoopt u voldoende te kunnen informeren over de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, wil dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor het gastenboek

Voortplanting - De zwangerschap

De zwangerschap en geboorte

Drachtige cavia's kunnen erg dik worden, maar in sommige gevallen ziet u er bijna niets van voordat driekwart van de dracht is verstreken. De dracht van een cavia duurt ongeveer 65 tot 70 dagen en is voor het vrouwtje niet gemakkelijk. Omdat cavia's nogal stress gevoelig zijn kunt u de aanstaande moeder het beste met rust laten. Aan het eind van de dracht is het zeugje vaak zo zwaar dat ze alleen nog maar door het hok kan waggelen. Haar lichaamsgewicht kan wel met 50 tot 75 procent toenemen. De zeug heeft nu ook behoefte aan extra vitamine C. Geef haar dagelijks een 50mg tabletje.

De geboorte kan gewoon in het verblijf plaatsvinden. In principe kan het mannetje erbij blijven, maar de zeug is binnen 24 uur na de bevalling weer paringsbereid. Daarom verdient het aanbeveling het mannetje tijdens ergens anders te huisvesten.

De geboorte verloopt over het algemeen vlot en probleemloos. Binnen een kwartier zijn alle jongen geboren. Als een jong is geboren, likt de moeder het vruchtvlies open en bijt ze de navelstreng door. Raak de jongen in geen geval met uw blote handen aan. De moeder zal ze dan vanwege de geur verstoten.