Informatie over de cavia

Cavianet hoopt u voldoende te kunnen informeren over de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, wil dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor het gastenboek

Voeding - Water

De cavia's en drinkwater

Vers drinkwater is belangrijk voor elke cavia! Zonder voer meegerekend ligt de vochtopname, dat wil zeggen de eigenlijke hoeveelheid drinkwater, bij volgroeide cavia's gemiddeld op iets van 112 ml per dag. Jonge cavia's hebben in verhouding tot hun gewicht een nóg hogere wateropname, deze ligt op de leeftijd van 3 weken om en nabij de 42 ml en bij 8 weken oude jongen 144 ml en dat neemt met toenemend gewicht en leeftijd weer af. Uiteraard is dit voor iedere cavia verschillend en van verscheidene factoren afhankelijk.

Veel drinken

Soms drinken dieren zelfs meer dan 300 ml per dag. Wanneer dieren dagelijks zo'n enorme hoeveelheid drinken, wees er dan zeker van dat het drinkflesje niet lekt of dat het drinkbakje wordt omgegooid. Als er geen water verloren gaat, maar uw cavia drinkt inderdaad zo veel, dan kan het zijn dat uw cavia ziek is en behandeling nodig heeft. Wellicht is er sprake van diarree, suikerziekte of nierfalen.

Hoe verstrek ik water aan mijn cavia?

Cavia's hebben altijd schoon drinkwater nodig. Drinkflesjes zijn de meest hygiënische oplossing, maar niet elke cavia drinkt graag uit een flesje en hebben juist de voorkeur voor een drinkbakje. Aardewerken drinkbakjes die van binnen geglazuurd zijn, zijn het meest geschikt, daar ze niet gemakkelijk om te gooien zijn. Natuurlijk halen cavia's vocht uit de groente die u ze geeft, maar water moet altijd ter beschikking staan.

Hoe vaak moet ik het water verschonen?

Water moet dagelijks ververst worden, maar natuurlijk vaker als het verontreinigd is.

Cavia's zijn geneigd op de rand van het drinkbakje te gaan staan. Bodembedekking of stukjes ontlasting kunnen van de poten in het water vallen. En sommige cavia's willen nog wel eens met een mond vol eten een slokje drinken nemen, waardoor er etensresten in het water komen. Sommige cavia's lukt het zelfs etensresten in het drinkflesje te krijgen. Tijdens de warme zomerdagen kunt u het water wat vaker verversen, omdat met warm snel algengroei ontstaat langs de kant van het drinkbakje of langs de wand van het drinkflesje. Dit is herkenbaar aan de groene waas. In de winter is het noodzakelijk ervoor te zorgen dat het water van de cavia's niet bevriest. U kunt in de winter 1 mespuntje ascorbinepoeder (= verkrijgbaar bij de apotheek) op 300 ml water toevoegen. De toevoeging van het citroenzuur in ascorbinepoeder maakt de vitamine C iets langer houdbaar.

Hoe reinig ik drinkflesjes en drinkbakjes?

Drinkflesjes en drinkbakjes dienen dagelijks met zeer heet water te worden gereinigd. Voor het drinkbakje kunt u een gewone afwasborstel (voor de cavia's een eigen afwasborstel dan die u voor uzelf gebruikt) gebruiken en voor het drinkflesje een babyflesborstel of ongekookte rijst. Eens in de week of aantal weken kunt u het drinkflesje en drinkbakje uitkoken of in de vaatwasmachine mee laten draaien.

Let op Als u het drinkflesje terughangt, tik dan even tegen de drinknippel om er zeker van te zijn dat er water uit komt.

De plaats van het drinkflesje

Wees er zeker van dat alle cavia's bij het drinkflesje kunnen. Hang desnoods een paar flesjes op verschillende hoogte, zeker wanneer u een nestje cavia's heeft.

Let op: Ook cavia's die buiten in een ren op het gras zitten, hebben een drinkwater nodig.

Het gevaar van te weinig drinken

Cavia's die weinig drinken kunnen de grote hoeveelheid mineralen uit hun voeding niet voldoende uitscheiden, waardoor ze gruis, blaasontsteking en blaasstenen kunnen krijgen. Deze cavia's kunt u extra groente geven en water via een spuitje zonder naald oraal ingeven.

Cavia leren drinken

Dwing nooit cavia's te drinken door minder of geen groenvoer te geven. Sommige cavia's hebben nooit geleerd te drinken uit een drinkflesje of drinkbakje. Deze cavia's kunt u helpen door er cavia's bij te zetten die wel drinken, zodat de cavia het van ze af kan kijken. Als de cavia voldoende vertrouwen in u heeft, is het ook mogelijk de cavia naar de drinkfles te begeleiden en de fles wat in te knijpen zodat er wat water de mond in vloeit. Zo leert de cavia dat bij aanraking, water uit de fles komt. Zolang de cavia niet uit een drinkfles drinkt, een drinkbakje in de kooi plaatsen. Wanneer uw cavia niet wilt drinken, ondanks alle hier genoemde voorzorgsmaatregelen, kunt u er wel vanuit gaan dat hun behoefte aan water door dat wat ze uit het groenvoer opnemen gedekt wordt.

Calciumrijk water

Als u in een gebied woont waar hard water is, kunt u het water met een waterfilter filteren.

Vitamine C in het drinkwater

U hoeft geen vitamine C aan het drinkwater toe te voegen. Vitamine C is een wateroplosbare vitamine, wanneer het met zuurstof in aanraking komt, vervliegt het. Uw dier krijgt dus nagenoeg geen vitamine C binnen als u het in het drinkwater verstrekt.

Wanneer het dagelijkse menu een aantal groenten bevat, krijgt uw cavia meer dan voldoende vitamine C binnen.

Gevaar bij diarree

Een acuut gebrek aan vocht kan optreden wanneer alleen droge voeding zonder extra drinkwater aangeboden wordt of wanneer een darminfectie tot levensbedreigende vochtigheids- en elektrolytenverlies leidt. Bij diarree bestaat namelijk een bijzonder hoog uitdrogingsgevaar!

Neem contact op met uw dierenarts indien er sprake is van diarree.

Gebrek aan water

Een cavia die geen toegang heeft tot water en uitdroogt, heeft de volgende symptomen:

allereerst een duidelijke afname van de eetlust en de opname van hooi stopt hierop volgt gewichtsafname, zwakte, plukkerige vacht, inzinken van ogen wegens toenemende zwakte van de achterbenen gaan de dieren liggen en voeren krampachtige, ruwe bewegingen uit, ademden zwaar en uiteindelijk sterfte.