Informatie over de cavia

Cavianet hoopt u voldoende te kunnen informeren over de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, wil dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor het gastenboek

Aanschaf - Waar kopen

Waar kunt u een cavia kopen?

Als u besluit een cavia te kopen, kunt u dit het beste doen bij een liefhebber die jongen heeft.

Bij de betere dierenwinkels kun je ook gerust een cavia kopen, maar dierenmarkten zijn nu bepaald niet de beste keuze om dat te doen. Vaak hebben deze dieren al een lang transport achter de rug in minder gunstige omstandigheden, met alle daaraan verbonden gezondheidsrisico's. Daarom doe je er goed aan om eerst zoveel mogelijk informatie over cavia's te verzamelen zodat je goed beslagen ten ijs komt.

Cavia's zijn geen dure dieren om aan te schaffen. Een gewone, gladharige koop je bijvoorbeeld al voor ongeveer € 15,-, terwijl langharige, satijn of speciale cavia's duurder zullen zijn. Voor dieren van uitzonderlijke fokkwaliteit wordt soms veel geld betaald.

Welke cavia past bij jou?

Verder is het belangrijk om vooraf eens na te gaan welke cavia het beste bij u past. Cavia's hebben namelijk, net als rashonden of- katten, bepaalde raseigenschappen. Wilt u zomaar een cavia of een speciaal ras hebben en er mogelijk mee gaan fokken en naar tentoonstellingen gaan? Heeft u een voorkeur voor een rustig, lief en goed hanteerbaar ras of heb je liever een dier met een actief en levendig karakter? Of liever een langharige cavia, die je veel moet kammen en borstelen, of een met een speciale haarkleur of -structuur? Heb je alle tijd om de cavia alle aandacht te geven of juist niet? Er is dus keuze genoeg!

Je zou er goed aan te doen om over deze vragen vooraf goed na te denken. Lees daarom zoveel mogelijk informatie over cavia's zodat je goed weet waar je aan begint.

Koop liever geen cavia in een opwelling of op dierenmarkten, waar het moeilijk is om goed te beoordelen hoe het met het dier is gesteld. Soms hebben ze al een langdurig transport achter de rug, zijn met vele soortgenoten in aanraking geweest of zijn ze verzwakt en daarom vatbaarder voor ziekten. Soms zijn er op tentoonstellingen dieren te koop, maar het beste kunt ze rechtstreeks van de eigenaar/fokker kopen, die je meer informatie kan geven.

Als u een cavia aanschaft let dan vooral op de volgende aandachtspunten:

- de cavia moet vooral beweeglijk en actief zijn.
- ze moet schoon zijn en er goed verzorgd uitzien.
- let er op dat de cavia minimaal zes weken oud is en zelfstandig eet en drinkt.
- de gezondheid en conditie; ze moeten stevig aanvoelen met een goed gevulde buik.
- een magere, slap aanvoelende cavia kun je beter niet kopen.
- de beharing moet bij gladharige cavia's een goede glans hebben en strak tegen het lichaam aansluiten.
- de neus, ogen en oren moeten schoon zijn en zonder enige uitvloeiing of korstvorming.
- het gebit moet er normaal uitzien en moet aangeboden eten vlot opeten.
- de mest moet bestaan uit langwerpige, droge keuteltjes en mag in geen geval slap of dun zijn.
- er mag geen mest rond en om de anus kleven.
- vraag altijd aan de vorige eigenaar of de dieren ergens tegen zijn ingeënt en hoe dagelijkse rantsoen was. Voer voorlopig op dezelfde wijze.
- controleer het dier goed op zicht- of voelbare bulten direct onder de huid. Bij sommige cavia's komen namelijk al op jonge leeftijd abcessen en soms tumoren voor.

Als al deze zaken in orde zijn, dan kun je de cavia rustig aanschaffen.