Informatie over de cavia

Cavianet hoopt u voldoende te kunnen informeren over de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, wil dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor het gastenboek

Voeding - Vitamine C

Cavia's & Vitamine C

Cavia's zijn planteneters welke een langzame spijsvertering hebben. Het kan soms wel 2 tot 7 dagen duren voordat eten door het spijsverteringsstelsel van een cavia heen is! Voeding is dus erg belangrijk. Wat voor de voeding van cavia's het meest belangrijk is, is vitamine C. Veel diersoorten kunnen dit zelf aanmaken, er zijn alleen een paar diersoorten die dat niet kunnen. Dit zijn Mensen, apen en cavia's. Daarom moeten wij net als de cavia's vitamine C uit het eten halen. Cavia's kunnen vitamine C uit groenvoer halen, maar ook uit vitamines in het drinkwater, en de kleine vitamine C tabletjes die je bij de drogist kunt kopen zijn ook geschikt voor cavia's als je ze oplost in het drinkwater. In het betere caviavoer zit ook extra vitamine C, als je een cavia op konijnen- of knaagdiervoer geeft komen ze deze vitamine C te kort, en vaak zijn de eiwitgehaltes in konijnen- en knaagdiervoeders te laag voor cavia's. Daarom kun je dus het best een speciaal caviavoer geven.

Wat als een cavia te weinig of geen vitamine C binnen krijgt?

Als de cavia te weinig vitamine C binnen krijgt zal deze kwalen krijgen zoals:

- Vermagering
- Slechte conditie
- Moeilijk lopen
- Rechtopstaande haren
- Doffe ogen.

Ook zal de cavia last krijgen van zwellingen bij de gewrichten en daardoor zal de cavia een apart huppel-loopje krijgen. Een cavia met een tekort aan vitamine C zal moeilijk zwanger worden, en ook de dracht zal niet goed verlopen. De jonge dieren groeien slecht en worden vaak geboren met huid- en haarproblemen.

Er kunnen inwendige bloedingen ontstaan waardoor de jongen bloedarmoede zullen krijgen. Verdere verschijnselen van een tekort aan vitamine C zijn:

- ontstoken tandvlees
- verkleurde tanden
- losse tanden en kiezen
- plotselinge sterfte onder drachtige zeugjes en jongen.

Ook darmontstekingen, diaree, ademhalingsproblemen kunnen ontstaan bij een gebrek aan vitamine C, hoewel dit ook symptomen zijn die op een ander ziektebeeld kunnen wijzen. Bij een tekort aan vitamine C zal een cavia uiteindelijk doodgaan.

Waar zit vitamine C in?

Zoals eerder vermeld kunt u vitamine C geven via vitamines of rozebottelsiroop, die je in het drinkwater kunt doen, via kleine vitamine C tabletjes die bij de drogisterij te koop zijn (oplossen in water), of je kunt zorgen dat cavia' s vitamine C via groenvoer binnen krijgen. Welk groenvoer is dan het meest geschikt?

Hieronder een rijtje van groente en fruitsoorten die vitamine C bevatten. In haakjes er achter staat de hoeveelheid (mg) vitamine C die deze groente of fruitsoort bevat per 100g.

- Aardbei (60mg)
- bloemkool (70-80mg)
- boerenkool (100/125mg)
- broccoli (113mg)
- groene kool (80mg)
- paprika (100-150mg)
- peterselie (172mg)
- rozebottels (500mg)
- sinaasappel (50mg)
- spinazie (25-50mg)
- spruitjes (150mg)
- witlof (114mg).

In andere groente en fruitsoorten zit ook wel vitamine C, maar hierboven staat het lijstje met de hoogste vitamine C gehalte.

Hoeveel vitamine C moet een cavia dan binnenkrijgen?

Een normale, volwassen cavia heeft ongeveer 20mg vitamine C nodig. Dit kun je dus prima bereiken door elke dag wat vers groenvoer te geven. Een zwangere cavia, of een cavia waar veel mee gefokt word heeft meer nodig, zij hebben een behoefte van 50mg vitamine C per dag.

Als de jonge caviatjes geboren zijn, en nog bij de moeder drinken, dan heeft de moeder extra veel vitamine C nodig, namelijk 90gram vitamine C per dag. De jonge caviatjes hebben vanaf dat ze zelf gaan eten tot ze volwassen worden 60mg vitamine C per dag nodig. Het komt er eigenlijk op neer dat naast het gewone caviavoer en hooi, een cavia behoefte heeft aan groenvoer om genoeg vitamine C binnen te krijgen op een dag. Groenvoer is niet alleen goed voor de vitamine C, maar cavia's vinden het ook erg lekker.