Informatie over de cavia

Cavianet hoopt u voldoende te kunnen informeren over de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, wil dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor het gastenboek

Gezondheid en ziekte

Verkoudheid en longontstekingen

Tocht is een van de meest voorkomende oorzaken van verkoudheid en long ontsteking bij de cavia's. Kies daarom heel zorgvuldig de plek waar u het verblijf neerzet. Lage temperaturen kunnen ze weliswaar redelijk verdragen, maar kou in combinatie met vocht leidt eveneens onherroepelijk tot verkoudheid.

Een cavia begint te niezen en krijgt een natte neus, als de verkoudheid ernstig worden begint het dier reutelend te ademen en komt er veel meer nattigheid uit de neus. In dat geval is het de hoogste tijd om naar de dierenarts te gaan. Die zal antibiotica voorschijven. Een cavia met een verkoudheid of longontsteking moet in een tochtvrije, warme ruimte worden gehouden (18 tot 21 graden).