Informatie over de cavia

Cavianet hoopt u voldoende te kunnen informeren over de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, wil dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor het gastenboek

Tekeningen

Cavia tekeningen

Een tekening is een vastgelegd kleurpatroon. Er zijn verschillende tekeningen erkend. Het kan erg lastig zijn om de afscheidingen tussen kleuren precies daar te fokken waar ze thuishoren.

De brindle is een tekening waarbij twee kleuren gelijkmatig verdeeld moeten zijn over het lichaam. De schildpad is een ingewikkelde tekening. Aan beide zijden van het lichaam bevinden zich meerdere, scherp afgetekende kleurvelden. Over de ruggengraat loopt een duidelijke scheiding. De kleurvelden moeten vierkant zijn en zijn alleen erkend in de kleuren rood en zwart.

De Japanner is ook rood met zwart, maar hier liggen de kleuren als banden rond het lichaam en de kop. De scheiding van de kleuren loopt van voor naar achter midden over de rug en de buik. Waar de liker lichaamshelft rood is, moet de rechterhelft zwart zijn. De rode kophelft moet een zwart oor hebben en omgekeerd. Dit patroon is bijzonder moeilijk te fokken.

Bij de driekleur zijn drie kleuren regelmatig verdeeld over het lichaam. De hollander heeft eenzelfde tekeningen als het hollanderkonijn (wit met zwarte kopplaten en achterhelft). De rus is wit met donkere neuspunt, oren en voeten.

Naast de bovengenoemde varieteiten komen er nog veel andere kleurslagen en tekeningen voor die bijna of nog lang niet erkend zijn. Zo zijn er dalmatiers, schimmels, marterkleurigen en zilverzalm agouti's