Informatie over de cavia

Cavianet hoopt u voldoende te kunnen informeren over de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, wil dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor het gastenboek

Gezondheid en ziekte

Tandmisvorming

Cavia's die onvolledige voeding krijgen, waarin te weinig mineralen zitten, lopen gevaar dat hun tanden afbreken. Wanneer u ziet dat bij uw cavia een tand is afgebroken controleer dan of de voeding goed is uitgebalanceerd. Uw dierenarts kan gistocal tabletten voorschijven die het kalktekort opheffen. Een gebroken voortand zal vanzelf weer aangroeien. Controleer wel regelmatig of dit proces goed verloopt.

De voortanden van een cavia groeien continu door en slijten regelmatig af door het vele knagen. Door een erfelijke afwijking, een hevige klap of onvoldoende knaaggelegenheid kan dit proces worden verstoord. De tanden slijten dan onregelmatig af en passen uiteindelijk niet goed meer op elkaar. Soms kunnen de tanden zelfs ongeremd doorgroeien tot in de tegenoverliggende kaak. Wanneer een cavia te lange tanden krijgt kan hij niet meer goed kauwen. Het dier vermagert en zal uiteindelijk verhongeren. Lange tanden kunnen eenvoudig worden bijgeknipt. De dierenarts kan u dat leren of het voor u doen wanneer u het zelf niet durft.