Informatie over de cavia

Cavianet hoopt u voldoende te kunnen informeren over de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, wil dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor het gastenboek

Algemene informatie - spraakverwarring

Spraakverwarring: cavia of marmot?

De tamme cavia staat bekend onder veel verschillende benamingen. Zo wordt hij vaak marmot genoemd. Een marmot heeft echter geen enkele verwantschap met een cavia. Hij is veel groter, heeft een staart van vijftien centimeter en behoort tot de familie der eekhoornachtigen. Het woord marmot is waarschijnlijk een oud-dialectische vertaling van de Duitse naam Meerschweinchen. Mar betekend namelijk 'meer' of 'zee' en mot is een verouderd woord voor 'varken' of 'big'. In engeland wordt de cavia guineapig genoemd (guidenees biggetje), in frankrijk cochon d'inde (indiaans varkentje).

In alle buitenlandse namen zit echter 'varken' of 'big', terwijl overal een mannelijke cavia beer wordt genoemd en een vrouwtje zeug (zoals bij varkens). Al deze verschillende benamingen kunnen echter alleen maar voor verwarring zorgen: de enige juiste naam is en blijft de cavia.

De foto hier onder is een echte marmot. Deze heeft geen verwantschap met de cavia's!