Informatie over de cavia

Cavianet hoopt u voldoende te kunnen informeren over de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, wil dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor het gastenboek

Rassen en kleurslagen

Caviarassen

Het voert te ver om op cavianet.nl alle voorkomende cavairassen, -kleurslagen en -tekeningen uitvoerig te beschrijven. Daarvoor bestaat immers een rasstandaard. Om u toch enig idee te geven van de bonte en geavieerde wereld van de cavia gaan wij hieronder kort in op een aantal rassen, kleuren en tekeningen.

Er zijn op dit moment negen erkende cavia rassen. Deze onderscheiden zich vooral door hun vachtstructuur. Het meest voorkomende ras is de gladhaar. De gekruinde cavia is ook gladharig, maar heeft een kruin op zijn voorhoofd. De borstelhaar heeft een onregelmatige vacht die stug aanvoelt.

Er zijn drie verschillende soorten langhaarcavia's. De peruvian is de bekendste. Deze soort heeft twee rozetten op de achterhand. De scheltie heeft deze rozetten niet. De coronet draagt een 'kroon' op zijn voorhooft.

De satijn is een vrij nieuw ras. De haren van deze gladhaarcavia heeft een holle schacht, waardoor ze een satijnglans krijgen. De vacht van de rex lijkt op die van een teddybeer. De tessel is een kruising tussen een rex en een sheltie. Hij heeft een krullende vacht met een zeer dichte haarinplant.

Rassen en kleurslagen

Er zijn vele verschillende soorten cavia rassen en daarbij de vele kleurslagen erkend of niet erkend. Erkend betekend dat het ras of de kleurslag van dat type ras door de standaard commissie is goed gekeurd.

Wij hebben in het kort diverse rassen uitgelicht.

Engels gekruind;

Een gladharige cavia met een kruin precies midden op het voorhoofd, de kruin is zo groot en zo rond mogelijk van vorm. En heeft dezelfde kleur als het lichaam, en is vrij van anders gekleurde haren.

Amerikaans gekruind;

Het zelfde als een engels gekruinde cavia alleen hier is de kruin wit van kleur. Het wit moet vrij zijn van anders gekleurde haren


Borstelhaar;

Deze cavia's hebben allemaal kruinen in hun vacht wat rozetten worden genoemd. De rozetten moet regelmatig over het lichaam verdeeld zijn, rond zijn van vorm en zo groot mogelijk de beharing voelt stevig en stug aan. De vacht heeft geen extra verzorging nodig.
US Teddy;

Deze cavia lijkt uiterlijk erg veel op de rex, het haar is net als bij de rex gekroesd toch zijn er twee verschillen; Het haar van de teddy is zacht van de rex ruw De buikbeharing van de teddy is glad van de rex gekroest. De beharing moet zacht en kort zijn en loodrecht ingeplant.

Lang haar peruvian;

Het haar is lang op de kop wat korter maar groeit naar voren toe in een pony door een rozet op de kop. De snuit is hierdoor met het haar bedekt. Op het midden van de rug loopt een scheiding. Aan de achterkant is de beharing extra lang dit noemen we de sleep. Deze cavia's vergen veel verzorging.

Sheltie / coronet;

Net als bij de peruvian is het haar lang, maar door het ontbreken van de kruin groeit het haar naar achteren toe. De coronet is een sheltie met een kruin op het voorhoofd zoals bij de gekruinde cavia. Ook deze vacht vraagt veel verzorging. De foto rechts is een sheltie, de foto links is een coronet.
Tessel;

De beharing is lang maar valt krullend/golvend. Het moet een veerkrachtige structuur hebben. Op de buik moeten kleine krulletjes zitten. De Merino moet net als de peruvian twee kruinen in de vacht hebben en het haar valt in een pony naar voren. De Alpaca heeft een rozet op het voorhooft net als bij de gekruinde cavia Deze rassen vergen veel verzorging.
De satijn;

Door de holle haren krijgt de vacht een extreem diepe glans. Het haar voelt zeer zacht aan, alle rassen kunnen in satijn voorkomen. Het is een veel omstreden ras soort bij vele fokkers en liefhebbers, door de zogeheete satijn ziekte.
De skinny;

De skinny cavia is een bijna naakte cavia, je kunt ze herkennen door hun kale vacht. Ze hebben een beetje haar op hun hoofd met name bij snoet en oren, op de voetjes en het geslachtsdeel. Soms zie je een dunne waas van haren op het ruggetje. Ze voelen zacht en warm aan. Deze foto komt van caviastal Mimado
Lunkarya's;

Dit zijn cavia's met lang krullend stevig haar, het is een zeldzaam ras en vindt zijn oorsprong in zweden. Het haar is veel harder en dichter in geplant dan de langhaar cavia's die wij al kennen. Er is ook een kort haar variant de curly