Informatie over de cavia

Cavianet hoopt u voldoende te kunnen informeren over de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, wil dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor het gastenboek

Gezondheid en ziekte

Preventie

Het motto 'voorkomen is beter dan genezen' geldt bij uitstek voor kleine dieren als cavia's Het is namelijk niet altijd even eenvoudig om een zieke cavia te behandelen. Zelfs een kleine verkoudheid kan een cavia fataal worden. De grootste gevaren die voor hem op de loer liggen zijn dan ook tocht en vocht. Er zijn een paar algemene maatregelen die u kunt treffen wanneer een cavia ziek is:

- Wanneer het dier met andere dieren in een verblijf leeft, moet u zieke cavia's zo spoedig mogelijk weghalen. Het kan natuurlijk om besmettelijke ziektes gaan.
- Breng het zieke dier in een rustige, schemerige omgeving. Stress , drukte en lawaai zijn niet bevorderlijk voor de genezing.
- Houd het dier wel warm, maar zorg dat de omgeving niet te heet is. De beste temperatuur is 18 tot 21 graden.
- Wacht niet lang met het bezoeken van de dierenarts, cavia's die ziek zijn worden kunnen vaak al na enkele dagen overlijden.
- Vaak eten zieke dieren weinig of niets. Geef ze dan kleine stukjes appel of ander fruit.