Informatie over de cavia

Cavianet hoopt u voldoende te kunnen informeren over de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, wil dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor het gastenboek

Gezondheid en ziekte

Ouderdom

Het is natuurlijk ideaal als uw huisdier zonder ziekten en kwalen ouder wordt. Helaas worden cavia's bij lange na niet zo oud als mensen. U moet er dus rekening mee houden dat u na een paar jaar een bejaarde cavia zult moeten verzorgen. Zo's cavia zal langzaam maar zeker wat rustiger worden en grijze plekken in zijn pels krijgen.

Met een dier op leeftijd moet u op een gepaste wijze omgaan. De tijd van wilde spelletjes is voorbij, daar heeft hij geen zin meer in. Laat de cavia zoveel mogelijk met rust. In de laatste weken en dagen van zijn leen ziet u de pels achteruit gaan en wordt het diertje magerder. Dring niet aan als hij niet meer wilt eten: Het einde zal nu meestal niet meer lang op zich laten wachten. Cavia's worden gemiddeld zo'n vijf jaar oud. Een cavia van zeven jaar is hoogbejaard. In uitzonderlijke gevallen kunnen ze wel acht jaar oud worden.