Informatie over de cavia

Cavianet hoopt u voldoende te kunnen informeren over de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, wil dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor het gastenboek

Voortplanting - Inteelt?

Inteelt

Om verantwoord te fokken mag u niet elke willekeurig mannetje en vrouwtje met elkaar laten paren. Er bestaat dan namelijk het risico dat er inteelt plaatsvindt. Wanneer u bijvoorbeeld een broertje en zusje uit een nestje van de buren heeft gekregen kunt u daar beter niet mee fokken. Wanneer deze dieren jongen zouden krijgen is dat een ernstige vorm van inteelt. En wie geeft de garantie at het nestje van de buren ook al niet van een broer en zus was?

Nu is een keer inteelt geen ramp, maar als het enkele keren achter elkaar gebeurt dan zullen de gevolgen snel zichtbaar zijn. De jongen worden bij elk nest kleiner en zwakker, er worden steeds minder geboren en uiteindelijk treden er ook aangeboren afwijkingen op.