Informatie over de cavia

Cavianet hoopt u voldoende te kunnen informeren over de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, wil dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor het gastenboek

Algemene informatie - in het wild

In het wild

In zuid-Amerika leven nog talrijke cavia soorten en cavia-achtigen in de vrije natuur (in het wild). Ze behoren tot de orde der knaagdieren. Knaagdieren vormen de grootste groep zoogdieren: van alle zoogdieren ter wereld is meer dan de helft een knaagdier.

De cavia-achtigen die voorkomen in het wild verschillen nogal wat betreft gewicht en formaat: de kleinste wegen zo'n tweehonderd gram, de grootste wel zeventig kilo. In lengte variëren ze van 15 tot 130 centimeter. Toch hebben ze allemaal enkele gemeenschappelijke kenmerken. De kop is naar verhouding groot. Aan de voorpoten hebben ze vier tenen, aan de achterpoten drie, met in verhouding brede, kromme nagels. Allemaal zijn het teengangers met veel overeenkomsten in de manier van lopen.

In tegenstelling tot andere knaagdieren kunnen gewone cavia's niet klimmen en op hun achterpoten staan. Ook gebruiken ze hun voorpoten niet om het voedsel vast te houden. In hun natuurlijke leefgebied zijn cavia's niet zeldzaam. Ze hebben nauwelijks economische waarde voor de mens en worden daarom niet op grote schaal bejaagd.

De meest voorkomende soort is de wilde cavia, deze wordt ook wel cavia aperea genoemd. Sommige kenners zijn van mending dat onze tamme cavia hiervan afstamt, maar anderen geven die eer aan de Tschudi cavia.