Informatie over de cavia

Cavianet hoopt u voldoende te kunnen informeren over de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, wil dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor het gastenboek

Huisvesting - In de vrije natuur

In de vrije natuur


De tamme cavia die wij als huisdier kennen leeft niet in de vrije natuur. Een mogelijke voorouder, de wilde cavia, komt in grote getale voor in Zuid-Amerika. Hij wordt daar al eeuwenlang door de inheemse bevolking in half vrije vorm gehouden. Ook nu nog leven er talloze cavia's in een rond de dorpen, waar ze in de nabijheid van mensen hun kostje bij elkaar scharrelen.

De Tschudi-cavia, een andere kandidaat voor het voorouderschap van onze huiscavia, kent een meer natuurlijk leefgebied. Hij komt voor in de overwegend bergachtige gebieden, tot een hoogte van wel 4200 meter.

De diverse wilde cavia soorten leven in bergen, op savannen en in moerassen, maar vermijden liever het dichte tropische regenwoud. In groepen van vijf tot tien dieren bewonen ze aardholen. Bij voorkeur maken ze gebruik van bestaande natuurlijke holen of holen die andere dieren al gegraven hebben. Zijn die niet beschikbaar, dan gaan ze zelf aan de slag. Holenstelsels van cavia's zijn niet ingewikkeld of diep. Ze dienen slechts als schuilplaats, slaapplaats en kraamkamer.