Informatie over de cavia

Cavianet hoopt u voldoende te kunnen informeren over de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, wil dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor het gastenboek

Voeding - Hooi

Hooi

Van nature eten cavia's vrij veel voedsel waar weinig energie in zit. Het is erg belangrijk dat je daar rekening mee houdt! Vaak vinden ze het ook lekker om in het hooi te liggen. Geef elke cavia dagelijks een verse pluk hooi. Dit is erg goed voor de gezondheid van je cavia's, want hooi:

- zorgt ervoor dat je cavia's langer bezig zijn met eten, waardoor ze minder snel honger krijgen en ze hebben iets te doen
- zorgt voor een constantere toevoer van eten in de darmen , waardoor het verteringsstelsel goed kan blijven werken
- bevat weinig energie, zodat je cavia's veel kunnen eten zonder dik te worden. Ze kunnen er wel een 'hooibuikje' van krijgen, omdat er veel eten in hun lijfje zit. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid
- zorgt ervoor dat de cavia veel kauwt, waardoor zijn tanden goed slijten. Caviatanden groeien immers het hele leven door!

Cavia's die op stro gehouden worden, zullen de lekkerste stukjes stro ook opeten. Ook luzernehooi (hooi van een vlinderbloemige plant) vinden ze lekker. De meeste zaken die paardenvoer verkopen, hebben ook luzerne. Het is naar mijn idee goed om dit als extraatje of in combinatie met hooi te geven.