Informatie over de cavia

Cavianet hoopt u voldoende te kunnen informeren over de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, wil dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor het gastenboek

Voeding - groenvoer

Groente en fruit

Naast vitamine C zitten hier nog veel meer gezonde voedingsstoffen in en cavia's vinden verse groenten erg lekker! Vaak heb je bij het maken van het avondeten al wat rauw groente-afval over, zoals de buitenste bladeren van de sla, appelschilletjes of wortelloof. Ook kan je je cavia in het gras zetten als het warmer weer is. Zorg er dan wel voor dat de cavia water en beschutting tegen de zon heeft en dat hij veilig is tegen roofdieren. Het hoeft dus helemaal niet duur te zijn om je cavia blij te maken met een lekkere traktatie!

Niet elke cavia houdt van dezelfde groente, het lijken af en toe net mensen. Sommige zijn gek op wortelen, terwijl andere hiervoor hun neus optrekken en naar hartelust roepen om iets anders. De ander houdt weer meer van appel, weer een ander heeft liever sla en ga zo maar door. Je zult al snel doorhebben wat je cavia echt lekker vindt. Als je erg kieskeurige cavia's hebt, is dat ook te verhelpen. Nieuwe dingen moeten ze leren eten, dus het is belangrijk dat je ze dan de kans geeft om een aantal keer te proeven. Als ze verder niks anders krijgen, is de kans natuurlijk ook groot dat ze sommige groenten toch opeten.

Geef je cavia niet elke dag dezelfde soorten groenten en fruit, zodat hun menu gevarieerd blijft. Geef ook niet teveel van hetzelfde, want als ze daar niet aan gewend zijn kunnen de darmen van streek raken.

Groentes welke cavia's onbeperkt mogen eten:

- Andijvie
- Gras
- IJsbergsla
- Komkommer
- Mais
- Paksoi
- Paprika
- Peterselie
- Radijsjes
- Sla: Alles soorten
- Spinazie
- Tomaat
- Wilde sinazie
- Witlof
- Wortel
- Wortelloof

Groentes die voor diarree en zachte keutels kunnen zorgen:

- IJsbergla
- Komkommer
- Paksoi
- Sla
- Tomaat

Groentes welke de cavia af en toe mag eten:

- Alfalfa
- Artisjok
- Asperges
- Avocado
- Bietenblad
- Bleekselderij
- Pompoen
- Spruiten van Linzen, Bonen, Erwten
- Tauge
- Venkel
- Blad van witte knolletjes