Informatie over de cavia

Cavianet hoopt u voldoende te kunnen informeren over de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, wil dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor het gastenboek

Gezondheid en ziekte

Gezwellen

Cavia's hebben relatief veel last van gezwellen. Meestal doen die zich op latere leeftijd voor. Gezwellen treden vaak op bij dieren uit een stam waarin veel inteelt is bedraven; met ander woorden: waar veel met familieleden is gekruist. Zie ook inteelt.

De meeste voorkomende gezwellen zijn goed of kwaadaardige gezwellen in de huid. Ook omen er gezwellen voor aan de melkklieren van de vrouwtjes. Deze gezwellen kunnen wel operatief worden verwijderd, maar gezien de vaak hoge leeftijd van de cavia's welke deze ziektes krijgen heeft dit weinig tot geen zin.

Een andere vorm van gezellen wordt veroorzaakt door onderhuidse infectie. Dit noemt met een abces. Een klein wondje kan dichtgroeien, terwijl er onderhuids nog een ontsteking aanwezig is. Deze gezwellen kunnen door de dierenarts heel eenvoudig worden open- en schoongemaakt. Wanneer uw cavia een gezwel heeft, ga er dan zo snel mogelijk mee naar de dierenarts. Te lang wachten verergert de situatie alleen maar.