Informatie over de cavia

Cavianet hoopt u voldoende te kunnen informeren over de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, wil dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor het gastenboek

Huisvesting - Gevaren

Cavia in gevangenschap


Een huisdier dat redelijk tam is en niet al te ruim behuisd zou regelmatig vrij moeten kunnen lopen. Voldoende lichaamsbeweging is namelijk heel belangrijk voor de gezondheid van een dier. Wanneer u uw cavia loslaat in de kamer, op het balkon of in de tuin moet u wel bedankt zijn op een aantal gevaren:

Let op rondslingerende electriciteitssnoeren. Een cavia knaagt overal aan en is niet bestand tegen 220 volt. Pas op dat u niet op de cavia gaat staan en dat hij niet tussen de deur komt (hoe overdreven dit ook klinkt, het gebeurt!). Houdt overige huisdieren (hond, kat) in de gaten. Kamerplanten kunnen giftig zijn voor een cavia. Laat hem er niet aan knabbelen. Achter de kachel is het veel te heet voor een cavia; zorg dat hij daar niet komt. Laat de cavia niet over de tafel of op een hoog randje lopen. Hij kan slecht hoogte schatten en zicht ij een val ernstig bezeren.

Zorg dat uw tuin of balkon goed afgerasterd is. Een gaatje is door een cavia snel gevonden en de hond van de buren zit wellicht niet op visite te wachten. Cavia's zijn struikgewas al lang ontwend. Ze bezeren zich snel aan stekels en doorns. Laat de cavia niet nat regenen: Buiten in de wind kan een natte cavia razendsnel ziek worden.Cavia's kunnen prima met (dwerg) konijnen in een verblijf gehouden worden. Met alle andere dieren is dit niet mogelijk!