Informatie over de cavia

Cavianet hoopt u voldoende te kunnen informeren over de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, wil dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor het gastenboek

Aanschaf - Een of meer

Alleen of samen met andere cavia's?

Cavia's zijn groepsdieren en vinden het dus fijn om met andere cavia's samen te zijn. Als u besluit om een cavia alleen te houden, houdt u er dan wel rekening mee dat u de cavia heel veel aandacht moet geven en goed tam moet maken. Maar ook al zorgt u nog zo goed voor de uw huisdier, een mens natuurlijk niet de zelfde taal en kan niet altijd bij de cavia zijn. Een cavia is toch echt het gelukkigst met een soortgenootje erbij.

Als u een vrouwelijke cavia heeft, kunt u daar een gecastreerd mannetje of een ander vrouwtje bij zetten. Als de cavia een mannetje is, kunt u hier een ander mannetje bij zetten (als ze allebei nog nooit bij een vrouwtje hebben gezeten!). Ook kunt u ervoor kiezen het mannetje te laten castreren en er een vrouwtje bij zetten. Samen spelen is veel leuker!

De kennismaking

Als u besluit een nieuwe cavia bij uw cavia te zetten, zorg dan dat ze elkaar ontmoeten op neutraal terrein. Zet nooit een nieuwe cavia in het hok van de cavia die uw al heeft. Dit hok is het leefgebied van uw cavia en deze zal de 'indringer' niet accepteren!

Laat de cavia's aan elkaar snuffelen en om elkaar heen draaien, terwijl u de kooi goed schoonmaakt. Laat de cavia's minstens 30 minuten buiten de kooi kennismaken! Ze zullen best wel eens gemeen doen tegen elkaar of op elkaar mopperen, maar dit is normaal. Ze moeten uitmaken wie de baas is. Dit kan wel twee weken duren!