Informatie over de cavia

Cavianet hoopt u voldoende te kunnen informeren over de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, wil dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor het gastenboek

Voeding - droogvoer

Droogvoer

Tegenwoordig zijn er veel voeders te koop waar alles voor je cavia in zit. Voor cavia's is het vooral belangrijk dat er extra vitamine C in een brokje is toegevoegd. Als dit niet in het voer zit, is het belangrijk om het in de vorm van druppeltjes of veel groente en fruit toe te voegen.Als je kijkt naar de samenstelling van de meeste soorten droogvoer , zit er vrij veel energie in, meer dan in bijvoorbeeld hooi. Als je cavia dus veel van dit voer eet, krijgen ze:

- teveel energie binnen, waardoor ze sneller dik worden - teveel energie binnen, waarvoor hun verteringsstelsel niet gemaakt is (ze eten juist voer met wat minder energie) - snel klaar zijn met eten, zodat ze eerder honger krijgen - snel klaar zijn met eten, zodat hun verteringsstelsel over de dag heen niet regelmatig gevuld is

Geef je cavia daarom niet teveel droogvoer! Een cavia die binnen zit, heeft ongeveer genoeg aan ongeveer 20 tot 30 gram voer. Mits hij ook hooi en groenten krijgt, anders is het beter om je aan de richtlijn op de verpakking te houden (vaak zo'n 50 gram per cavia per dag). Als je cavia's buiten zitten, kunnen ze als het wat kouder wordt mogen ze gerust het dubbele krijgen. Zo kunnen ze zichzelf beter warm houden.