Informatie over de cavia

Cavianet hoopt u voldoende te kunnen informeren over de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, wil dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor het gastenboek

Bijzondere cavia's - De wezelcavia

De wezelcavia

De wezelcavia is niet zo nauw verwant aan de tamme cavia . Hij behoort dan ook tot een ander geslacht. De wezelcavia is een dagactief dier dat in groepsverband leeft.

De jongen worden door het hele jaar heen geboren. Na een draagtijd van 54 dagen baart het vrouwtje een tot zeven jongen. Die wegen bij de geboorte ongeveer honderd gram en worden 23 dagen gezoogd.

In Nederland worden nog zo'n tien wezelcavia's gehouden . Enkele jaren geleden verliep de fok met deze dieren nog redelijk voorspoedig, maar door onbekende oorzaak is die vrijwel gestagneerd.

De wezelcavia is een stuk slanker dan de echte cavia. Zijn vacht is meer grijsgespikkeld van kleur.