Informatie over de cavia

Cavianet hoopt u voldoende te kunnen informeren over de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, wil dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor het gastenboek

Voortplanting - De paring

De paring

Wacht met fokken tot de cavia&s vijf tot zeven maanden oud zijn. Op die leeftijd zijn de botten van het vrouwtje nog zo soepel, dat ze tijden de geboorte kunnen worden opgerekt. Bij vrouwtjes die op latere leeftijd hun eerste netjes krijgen verloopt de bevalling veel moeizamer.

Cavia&s paren niet graag in het openbaar. Ze doen het heel discreet, zonder dat iemand het ziet. Er kan pas een paring plaatsvinden als het zeugje bronstig is. De bronst kondigd zich aan door grote opwinding binnen de cavia gemeenschap. Een zeugje wordt een keer per 16 dagen bronstig, gedurende enkele uren. Tijdens de bronst breekt er een vlies in de vagina, waardoor een dekking plaats kan vinden. Na de dekking laat de beer een wasachtige prop achter in de vagina. Hierdoor kan het sperma niet meer naar buiten vloeien.