Informatie over de cavia

Cavianet hoopt u voldoende te kunnen informeren over de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, wil dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor het gastenboek

Huisvesting - Cavia's buiten houden

Cavia's buiten houden

Wanneer u uw cavia ook van frisse lucht wilt laten genieten, is het natuurlijk het gemakkelijkste om de cavia met kooi en al in de tuin of op het balkon te zetten. Doe dit alleen bij goed weer in het voorjaar en de zomer. Zorg ervoor dat het dier voldoende beschut is tegen zon en regen. Het is belangrijk dat de cavia niet direct vanuit een verwarmde kamer in de koele buitenlucht wordt gezet (of andersom): grote temperatuurschommelingen zijn voor hem niet gezond.

Het is ook mogelijk een cavia meer permanent buiten te houden. U moet hem echter wel in huis halen of in de schuurt zetten als de middagtemperatuur minder dan vijftien graden bedraagt (herfst, winter en vroege voorjaar). Voor een permanent buitenverblijf is een ren met een overdekt gedeelte of een konijnenhok zeer geschikt. Het hok moet echter absoluut vorstvrij zijn; bij voorkeur een dubbelwandige nest hok met grote hoeveelheid hooi. In de vrije natuur leven cavia's ook hoog in de bergen en kunnen dus goed tegen de kou. Tamme cavia is door eeuwenlange gevangenschap echter zodanig veranderd dat hij de kou niet meer verdraagt.

Bedenk wel dat buitenverblijven erg aanlokkelijk zijn voor ratten, muizen en andere ongewenste dieren. Een degelijk gebouwde buiten ren van duurzaam materiaal kan ze wel buiten de deur houden. Rottende onderdelen van het buitenverblijf kunnen een verzamelplaats worden van schimmels, insecten en andere ongedierte. Onderhoud het cavia verblijf van de cavia dus goed!

Een nadeel van een buitenverblijf is dat u beduidend minder contact hebt met uw cavia. Een cavia die alleen leeft zal hier extra onder te lijden hebben. Ook wijst de praktijk uit dat de cavia's die binnenshuis worden gehouden aanzienlijk langer leven dan de cavia's welke buiten worden gehouden . Ten slotte is het niet aan te bevelen om langharige cavia's buiten te houden.

Waar moet je op letten bij de plek van een cavia hok buiten?

U kunt de cavia kooi het beste op de juiste plek zetten, hieronder staan een paar tips.
- Laat ze wennen aan de kou en zet ze niet midden in de winter ineens buiten (bijv . eerst in het voorjaar)
- Zet je cavia's bij kou in een schuur of bijkeuken.
- Zet het buitenhok niet in de wind of op een tochtige plek buiten en zorg dat het hok je dier(en) genoeg bescherming biedt tegen de wind.

Een cavia is niet zo sterk als een konijn, en kan minder goed tegen kou en hitte. Onze persoonlijke voorkeur gaat dan ook uit om cavia's binnen te houden of in een schuurtje die je speciaal voor cavia's inricht.

Dus met voldoende licht en schuilplekken, waar ze niet volledig aan de kou of hitte worden blootgesteld.

Verder houden cavia's ook veel van aandacht en in de winter zal de aandacht een stuk minder zijn als ze buiten staan.

Dus het is voor de dieren gezelliger om de cavia binnen te houden, maar ook voor de baasjes!