Informatie over de cavia

Cavianet hoopt u voldoende te kunnen informeren over de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, wil dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor het gastenboek

Huisvesting - Cavia binnen houden

Cavia's binnen houden


Een cavia kan zonder problemen het hele jaar door binnenshuis worden gehouden. Zo heeft u een goed contact met het dier en wort hij veel tammer. Een cavia is een echt gezelligheidsdier en zal regelmatig van zich laten horen met aanstekelijk gepiep. Wanneer een cavia altijd in een (kleinere) binnen kooi zit, moet u hem minstens een keer per dag een rondje door de kamer laten lopen.

Waar moet je op letten bij de plek van een cavia hok binnen?


U kunt de cavia kooi het beste op de juiste plek zetten, hieronder staan een paar tips.
- Een lichte plek, bij voorkeur in de buurt van een raam zodat de cavia naar buiten kunnen kijken.
- Niet in de volle zon achter glas, minimaal een goede schaduwplek in het hok.
- Niet naast de verwarming in de winter.
- Niet op een tochtige plek, cavia's kunnen heel slecht tegen tocht.
- Een relatief rustige plek waar niet teveel doorloop is, bijvoorbeeld in een hoek tegen de muur.

Een caviakooi binnen kan dus op vele plekken staan, als je bovenstaande adviezen maar in de gaten houdt. Een gang is over het algemeen geen goede plek, aangezien daar veel tocht is, veel langs het hok wordt gelopen en over het algemeen te donker en kil is.