Informatie over de cavia

Cavianet hoopt u voldoende te kunnen informeren over de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, wil dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor het gastenboek

Aanschaf - Cavia aanschaffen

Cavia aanschaffen

Een huisdier zoals een cavia aanschaffen is heel wat anders dan het aanschaffen van speelgoed of een pak koffie. Een dier is een levend wezen waar we verantwoord mee moeten omgaan. Het maakt niet uit of u een hond, kat, goudvis of een cavia koopt: Alle huisdieren zijn afhankelijk van het baasje. Als wij de huisdieren niet goed verzorgen worden ze ziek, de verzorging van het ene huisdier kost meer tijd dan het andere huisdier maar het verzorgen van deze dieren moet elke dag gebeuren.

Wanneer u overweegt een huisdier zoals een cavia aan te schaffen moet u zich vooraf goed laten informeren.

- Is het betreffende dier geschikt voor uw gezin situatie?
- Hoe intensief is de verzorging?
- Heeft u voldoende tijd voor het beestje over?
- En ook voor een langere periode?
- Wat moet het dier eten, en welk verblijf heeft het dier nodig?
- Leeft het dier liever alleen of in een paartje of een groep?
- Hoeveel gaan de aanschaf en de verzorging (incl. dierenarts) u kosten?
- Kunt u het huisdier wel betalen?

Deze en vele andere vragen helpt u om achteraf teleurstelling te voorkomen.

Wanneer u twijfelt schaf het dier dan niet aan! Voordat u een cavia mee naar huis neemt moet u zeker weten of u een geschikt onderkomen voor het dier in huis heeft. Een cavia kunt u natuurlijk niet in een kartonnen doos houden.

Cavia voor uw kind?

Wilt u de cavia voor uw kind wilt aanschaffen? Dan is het belangrijk om vooraf goede afspraken te maken over wie het dier moet verzorgen en het verblijf moet verschonen. Vele kinderen beloven uit enthousiasme veel dingen, maar of deze beloftes ook op lange termijn worden nagekomen is dan nog de vraag.

U moet er ook rekening mee houden dat een huisdier in de vakanties en tijdens uitstapjes verzorging nodig heeft. Dat is trouwens ook het geval als u na een lange werkdag thuiskomt.

Wel of niet doen?

Al met al verschaft het verantwoord houden van een huisdier meestal veel plezier: Het is als het ware een stukje natuur in huis. En cavia's zijn bij uitstrek geschikt als huisdier. Ze zijn rustig en zullen eigenlijk nooit buiten of krabben. Dit maakt hen ook tot prettig gezelschap voor kinderen. Door hun rebuuste postuur zijn ze zelf geschikt voor wat jongere kinderen, ze zijn goed bestand tegen peuterhandjes.