Informatie over de cavia

Cavianet hoopt u voldoende te kunnen informeren over de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, wil dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor het gastenboek

Huisvesting - Bodembedekking

Bodembedekking

Van oudsher gebruikt men houtmot in de dierenverblijven. Dit wordt vaak zaagsel genoemd, maar het is eigenlijk schaafsel. Zaagsel neemt uitstekend vocht op en stinkt nauwelijks. Dit zijn goede eigenschappen voor een bodembedekking, maar een groot nadeel van zaagsel is dat het veel stof bevat. Uit onderzoek van de laatste jaren is gebleken dat knaagdieren veel last kunne hebben van dit stof . Daarom zijn er tal van andere soorten bodembedekkingen op de markt gekomen die 'gezonder' zijn voor dieren.

Zaagsel

Zoals gezegd is zaagsel niet erg geschikt als bodembedekking. Nu het stofprobleem algemeen is erkend worden sommige soorten houtmot in de fabriek ook beter gezeefd. Hoewel zaagsel niet per definitie wort afgeraden gaat de voorkeur uit naar een betere product, hoewel dat vaak wat duurder is. Gebruik nooit het zaagsel van timmerafval. Dit is vaak te fijn van structuur en kan giftige stoffen bevatten.

Hooi

Cavia�s gebruiken hooi graag als nestmateriaal en om aan te knabbelen. Het is voor de cavia dan ook een belangrijke voedingsstof. Hooi neemt echter te weinig vocht op om als bodembedekking te kunnen gebruiken

Stro

Stro is veel te grof als bodembedekking of nestmateriaal voor de cavia's. Er is echter een product op de markt dat wordt gemaakt van gehakseld stro. Russel Rabbit is heerlijk zacht en ideaal als nestmateriaal. Als bodembedekking neemt het echter te weinig op.

Kattenbakkorrels

Er zijn wel zo'n honderd soorten kattenbakkorrels te koop. Sommige daarvan zijn geschikt om cavia's of andere knaagdieren op te houden. Vooral korrels gemaakt van maiskolven, bijvoorbeeld die van Witte Molen, nemen veel vocht op en kunnen dus goed van dienst zijn. Kattenbakkorrels van steen of klei zijn minder geschikt omdat deze vooral schuiven.

Geperste korrels

De laatste jaren zijn er ook verschillende bodembedekking op de markt die bestaan uit geperste korrels. Sommige soorten hebben hele scherpe randjes en lijken niet erg comfortabel.

Zand

Zand neemt te weinig vocht op om als bodembedekking te kunnen dienen. Bovendien wordt het snel vies.

Papierstrookjes

Er worden ook verschillende soorten papierstrookjes als bodembedekking aangeboden. Deze strookjes zijn heel geschikt om mee te spelen en kunnen ook als nestmateriaal worden gebruikt. Als bodembedekking nemen ze echter veel te weinig vocht op. Maak nooit zelf bodembedekking of nestmateriaal van oude kranten: de drukinkt kan schadelijk zijn voor uw cavia.

Wat is de beste bodembedekking voor uw cavia?

Samenvattend kunt u het beste kiezen voor een bodembedekking die goed vocht opneemt in combinatie met een zacht, warmte isolerend nestmateriaal.