Informatie over de cavia

Cavianet hoopt u voldoende te kunnen informeren over de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, wil dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor het gastenboek

Gezondheid en ziekte

Diaree

Ook diarree is helaas een geduchte vijand van cavia's, alleen is de afloop is de afloop gelukkig niet zelden dodelijk. Helaas ontstaat diarree meestal door onjuiste voeding, soms in combinatie met tocht of vocht. Sommige gevallen van diarree worden veroorzaakt door het geven van te veel vochtrijk voedsel. Bedorven voedsel of smerig drinkwater kunnen een oorzaak zijn. U kunt er dus zelf veel aan doen om diarree te voorkomen.

Mocht uw cavia er onverhoopt toch last van krijgen, moet u alle vochthoudende voedingsmiddelen direct uit het verblijf halen. Geef het diertje uitsluitend droog brood, gekookte rijst of knackebrod. Vervang zijn drinkwater door lauwe kamillethee. Verschoon de bodembedekking en het nest materiaal twee keer per dag. Zodra de patient weer helemaal beter is, moet u zijn verblijf ontsmetten.