Informatie over de cavia

Cavianet is een website over cavia’s. Wij hopen u voldoende te kunnen informeren over het reilen en zeilen van de cavia. Veel van onze eigen bevindingen met cavia’s staan verwoord op deze site, eventueel hier en daar aangevuld met informatie van internet of van de gasten van deze website.

En bedenk, er is niet één goede manier om je cavia’s te verzorgen, nee er zijn vele goede manieren. Veel cavia bezitters verschillen soms op veel punten van mening. Dus als je hier iets leest, en jij doet dat normaal heel anders, dan hoeft dat niet te betekenen dat je verkeerd bezig bent. Er zijn immers meer wegen die naar Rome leiden!

Klik hier voor meer informatie

Veel gestelde vragen

Kan ik twee cavia’s in een hokje houden?
Jazeker! Het wordt zelfs aanbevolen om twee cavia’s te houden. Een cavia alleen voelt zich namelijk niet optimaal, omdat cavia’s sociale dieren zijn die van nature in groepen leven. Ze hebben dus een natuurlijke behoefte aan soortgenoten om hen heen. Een cavia alleen zal zich veel sneller vervelen en daardoor vreemd gedrag gaan vertonen.
Moeten de nageltjes van mijn cavia geknipt worden?
Als de nagels van een cavia erg lang worden moeten zijn inderdaad bijgeknipt worden. Dit kan heel eenvoudig met een knipper voor hondennagels. Zorg ervoor dat je de nagels niet te kort knipt, dit kan namelijk gaan bloeden. Omdat het een nagel is, kan dit bloeden best een tijdje doorgaan, maar meestal is het niet heel ernstig. Een dierenarts kan ook de nagels van een cavia knippen. Als je bang bent dat je het niet goed doet, kan je ook altijd even langskomen bij Het Dierendorp voor een demonstratie.
Moet de vacht van een cavia geborsteld worden?
Alleen langharige cavia’s moeten eens in de 3 dagen geborsteld worden. Kortharige cavia’s hebben dat niet nodig. Ook cavia’s met borstelhaar hoefen geen borstelbeurt! Als je het leuk vindt mag het natuurlijk wel. Als je rustig en voorzichtig borstelt vinden de cavia’s het heerlijk